TAOISTICKÁ EROTICKÁ MASÁŽ

05.04.2012 22:14

Překlad tohoto úžasného článku Bena Haggarda jsem převzal ze stránek našich učitelů tantry a tantra masáží Denisy a Richarda - www.tantraworld.cz

 

TAOISTICKÁ EROTICKÁ MASÁŽ
Autor článku: Ben Haggard

Poznámka od Denisy a Richarda:
„Jsme moc rádi, že Vám můžeme předložit český překlad tohoto úžasného článku, který popisuje význam a účinky celostní smyslné (tantrické, taoistické eritocké…) masáže. Text je mimo jiné součástí programu certifikovaného odborného studia Sexological Bodywork (sexuologická práce s tělem), který od roku 2012 pořádáme také v České republice!“

Bena Haggarda si můžete poslechnout hovořit o účincích taoistické erotické masáže (TEM), jak ji nazývá, také v angličtině na Youtube 


1. Úvod: Výzva pro masérskou profesi

Taoistickou Erotickou masáž (TEM) jsem se naučil před šestnácti lety a hned od samého začátku jsem v sobě cítil pocit poslání. Před studiem masáže TEM jsem byl vyškolen jako masážní terapeut a naučil jsem se nejen silné stránky masážní terapie, ale také některé její předsudky a slabiny. Dospěl jsem k přesvědčení, že jedna ze zásadních slabin ve způsobu, jakým se masáž běžně vyučuje, je tabu zakazující během masírování erotické dotyky. Toto tabu je tak široce rozšířené a tak silné, že je zřídka vůbec v masážním oboru zkoumáno. Já jsem však přesvědčen, že toto tabu je ve své podstatě škodlivé a odporuje nejhlubším a nejvlastnějším principům masážní terapie.

Masážní terapeuti jsou školeni, aby učili své klienty, že tělo je krásné, že tělo je smyslné, že může být uctíváno a léčeno dotykem. Jsou nabádáni, aby tyto principy komunikovali v ohledu ke každé části klientova těla s výjimkou genitálií a konečníku. Na rozdíl od všech ostatních částí těla se těchto oblastí nikdy nesmějí dotknout. Já však věřím, že tento zákaz dotyku vyjadřuje své vlastní negativní poselství. Co je vlastně tisícům klientů na tisících masážních seancí po celé zemi komunikováno, je v podstatě hluboké tělesné poranění, protože jeden masér za druhým odmítá dotýkat se nejintimnějších a nejcitlivějších míst na těle – genitálií a anusu. Toto opakované odmítání a vyhýbání se těmto dotekům vyjadřuje postoj, že tyto části těla jsou jaksi „nečisté“, „nedotknutelné“, nehodné stejné úcty a stejné smyslnosti jako zbytek těla. Navíc pro lidi v naší kultuře jsou to právě tyto části těla, které skrývají náš nejhlubší, nejsilněji zakořeněný stud. Také jsou to místa, která jsou pro mnohé z nás spojena s pocity sexuálního zneužívání. Mnozí z nás zažili nějakou formu zneužití buď jako děti nebo od dospělých sexuálních partnerů. Takže když masér odmítá dotýkat se a uctívat tyto části našeho těla, ignoruje nejen příležitost pro hluboké hojení, ale v podstatě posiluje naše podvědomé pocity studu a naše vzpomínky na zneužívání.


2. Jak erotické doteky léčí?

Erotické doteky, zvláště jsou-li integrovány do masáže, mají vysoký léčebný potenciál. Rád bych se tímto tématem zabýval v několika rovinách. Za prvé, když masér zahrne citlivé doteky genitálií a anusu do spektra své práce, fyzicky neguje pocity studu klienta a společnosti. Když jako masážní terapeuti pracujeme na těle klienta a s genitáliemi a anusem nakládáme jako s „bezdotykovou zónou“, naše nejzákladnější poselství je, že vše je OK až na tyto oblasti. Toto negativní sdělení je tělu komunikováno na skutečně hlubokém stupni. Avšak když naopak zahrneme dotyky anusu a genitálií do naší masáže a uctíváme tyto části těla jako přirozené a „dotknutelné“, vyjadřujeme zcela jiné poselství, které tělo vnímá. Já jsem přesvědčen, že naše těla jsou po takovémto léčivém poselství a po takovémto typu dotyku přímo hladová.

Za druhé si myslím, že ve slasti jako takové se skrývá enormní ozdravný potenciál. Smyslný požitek hraje u klienta při masáži fundamentální roli při tvorbě, integraci a uvolnění pocitů pohody a štěstí a erotické doteky tyto pocity obohacují a prohlubují. Myslím, že rozlišení mezi běžným smyslným dotekem a erotickým dotekem je v podstatě klamné a umělé. Erotičnost je přirozená, nutná a zcela normální odezva na smyslný dotek a rozdělovat mezi nimi v obecném masážním přístupu je liché a pokrytecké. Za třetí: Integrace erotické masáže do léčebného přístupu může mít zásadní význam pro lidi, kteří zažili zneužití. Jako společnost chápeme ve stále větší míře, že různé způsoby zneužívání jsou v naší společnosti široce rozšířeny.

Všichni chápeme, že sexuální zneužívání v dětství, incest, znásilnění, nepříjemné sexuální styky a fyzické zneužívání mohou působit hluboce destruktivně na naše vědomí sebeúcty a na naši schopnost milovat a radovat se. Avšak k zneužívání dochází v různých rovinách a děje se různými způsoby. Mnoho lidí dnes třeba mluví o psychologickém zneužívání v dětství, které v nich zanechalo hluboké rány. Někteří mluví stejně o svých zkušenostech z církevní výchovy. Mnozí žijí v paralyzujícím strachu z AIDS a jiných pohlavně přenosných nemocí. V poněkud obecnějším, sociálním smyslu bych řekl, že život v sexuálně negativní společnosti je fundamentálně násilnický už ve své podstatě. Týrá naše těla, naše vědomí o sobě, náš smysl pro lásku a radost ze života a tím zneužívá naše duševní povědomí. Toto je pravděpodobně ta nejrozšířenější a nejškodlivější forma zneužívání.

Věřím, že ohleduplný, smyslný erotický dotek, a zvláště TEM, v sobě nese enormní potenciál léčit následky týrání na všech těchto úrovních. Tento druh doteku otevírá možnost přeprogramování, návratu k původním pocitům a jejich reintegraci – a tím reintegraci sama sebe – podobně jako když skládáme části celku zpět jiným způsobem. Na této úrovni, protože TEM zahrnuje dech a doteky a zvýšené hladiny energie a vnímání, existuje potenciál sáhnout velmi hluboko do těla a duše a otevřít bránu obrovského emocionálního uvolnění. Potom, ve spojení s láskyplným, trpělivým a pozorným dotykem, existuje potenciál pro reintegraci. Mohu toto tvrdit, protože jsem to zažil na vlastní kůži a také jsem to pozoroval na vlastní oči u svých klientů.


3. Léčení zneužívání, otevření se požitku

Jak jsem se už zmínil, k týrání může dojít na mnoha úrovních a mnoha různými způsoby a navíc je nám neustále připomínáno skoro pandemickou sexuální negativitou naší kultury. Vyléčit se z takového týrání bude komplexní a mnohostranný proces, který nás často povede fázemi a obdobími, které nebudou vůbec příjemné.

Během erotické léčivé práce s klienty jsem zpozoroval charakteristický jev, který jsem pozoroval i u sebe. Zjistil jsem, že když tato práce s tělem poprvé začne, erotické doteky nejsou zpočátku spojeny s požitkem. Toto se projevuje zvláště výrazně u lidí, kteří byli hodně fyzicky zneužíváni. Dokonce i když je erotický dotyk spojen s pocity slasti, je v jejich nitru často rozpor, který lze překonat jen velmi obtížně. Toto je rozpor mezi strachem z dalšího zneužívání a vlastním prožitkem fyzické slasti. Tyto pocity jsou dále komplikovány spletitými vzpomínkami na prožité týrání nebo jsou možná spojeny s jistými druhy bolesti. Masér musí být velmi citlivý a trpělivý, protože klient začíná pocity strachu a požitku vnímat, místo aby je potlačoval jako v minulosti. Domnívám se, že jeden ze základních aspektů této práce s lidmi je vyjádření lásky a je to právě otevřené srdce, ohleduplnost a ztělesněná láska, které umožňují nástup léčení nebo alespoň pro něj položí základy. Prodlévání ve stavu bezpečí a klidu a oddávání se plynulým dotykům genitálií citlivé a milující povahy může mít výrazný léčivý účinek. Mnozí z nás v sobě nosí stud; a tak doteky a masáž míst, která máme spojeny se studem, představují samy o sobě léčivou zkušenost. Na této cestě erotického ozdravení existuje pochopitelně další vývoj a další fáze. Mnozí z nás se musí naučit, jak vyvinout svoji schopnost přijímat požitek, a jakmile se začnou zacelovat první tržné rány v hávu naší bytosti, můžeme začít v našich životech znovu budovat existenci plnou potěšení, radosti a otevřenosti k novým duchovním zážitkům. Ozdravný proces se v této fázi tedy dostává za hranice pouhé nápravy a zve nás k přijmutí plnější, autentičtější a otevřenější existence, která nám poskytne skutečně plnohodnotné životní zkušenosti. A toto je pro mě ten proaktivní, vzrušující, generativní rozměr erotického doteku, erotického ozdravování a erotického života.


4. TEM: Hladiny růstu a transformace

Jedna z věcí, které mám na masáži TEM opravdu rád, je to, že je tak inherentně bohatá a že funguje na mnoha rovinách. Za má léta praktikování TEMu jsem se naučil rozlišovat následující roviny.

Na své nejzákladnější úrovni je taoistická erotická masáž o požitku. Je úžasné vystavovat své tělo dotekům. Je krásné být vzrušován. Je skutečně úžasné cítit, jak se každá tkáň vašeho těla probouzí a vibruje sexuální energií. Tento druh požitku není většině lidí běžně přístupný, alespoň ne v naší kultuře. TEM je tedy vynikající způsob jak rozšířit nebo zvýšit svoji kapacitu pro požitek. Druhá rovina přináší schopnost ozdravení. TEM je účinný ozdravný nástroj. Proudění erotické energie tělem léčí nejen sexuální traumata spojená s genitáliemi nebo anusem, ale ozdravuje tělo jako celek. TEM představuje efektivní způsob jak tělu dodat energii, posilnit imunitní systém, ovlivnit depresi a vymanit klienta z hluchých či otupělých stavů. Posilováním tělesné vitality a probouzením pocitů fyzické pohody můžeme ovlivnit integraci, která je tak důležitá pro jakýkoli druh skutečného ozdravení.

Na své třetí rovině má TEM potenciál fungovat jako „šamanský nástroj“. Mnozí lidé objevili, že TEM je cestou, jak dosáhnout alternativních stavů a vstoupit do sféry pozměněného vnímání světa. Pro mě je TEM způsob, jak probudit svou vlastní schopnost vidět svět jako energii a jako formy energií. Když praktikuji TEM a dosáhnu dostatečně vysokého stavu vzrušení a mým tělem proudí dostatek energie, mohu se doslova podívat do světa a vidět ho jako energetický jev, jsem schopen vidět materiální svět jako systém uspořádané energie.

Čtvrtá rovina TEMu jde ještě dále, za vstup do těchto oblastí změněného vnímaní. Popsal bych tyto stavy jako dosažení mystických sfér vědomí, které umožňuje nahlédnout do samotného středu existence. Je poněkud těžké tyto pocity vyjádřit slovy, ale tyto klasické mystické zkušenosti jsem pomocí tohoto procesu skutečně zažil a také znám mnoho lidí, kteří měli stejnou zkušenost. Pro mě je právě nejvíce vzrušující, nejopravdivější a nejúchvatnější tento potenciál TEMu, protože může vzbudit a uvolnit netušené možnosti v našich schopnostech vnímání.
5. Zkoumání „velkého tahu“

Na konci taoistické erotické masáže je klient vyzván, aby zatnul všechny svaly svého těla na dvacet či třicet vteřin. Tento krok nazýváme „velký tah“. Nejdůležitější oblastí, kde svaly zatnout, je pánevní dno. Velký tah soustřeďuje energii, cirkuluje ji celým tělem a, pokud se podařilo vybudit dostatečné množství energie dýchacími cvičeními a doteky, vyšle tělo tuto energii ven temenem hlavy. Tento proces může vést k jedinečným vizionářským zážitkům.

Velký tah může být využit v mnoha směrech. Já používám velký tah při masturbaci jako způsob vědomé práce s erotickou energií. Poté, co jsem tělo nějakou dobu budil masáží, pohybem a dýcháním, použiji velký tah pro sběr této energie a posunu sám sebe do vyšší hladiny prožitku. Při tomto procesu používám velký tah striktně jako erotickou metodu, jako způsob budování a zvyšování erotického prožitku. Hromadím energii, a když se dostanu na určitou hladinu, jsem schopen na ní setrvat. Jakmile energii stabilizuji, použiji velký tah pro posun na hladinu další.

Já i můj milenec máme velké zkušenosti s používáním velkého tahu. Když se spolu milujeme, tak často používáme toto stažení svalů jako alternativu k ejakulaci. Když se milujeme po dlouhou dobu a dojdeme k hladině vyvrcholení, použijeme velký tah a zažijeme tento druh alternativního vyvrcholení, které nám umožní se posunout do zvýšeného stupně radosti a požitku, intimity a uvolnění. Potom spolu v tichosti a klidu odpočíváme. Poté máme možnost pokračovat dále, pokud si tak přejeme. Je to tedy vynikající technika pro prodloužení milování a pro zvýšení sdílené intenzity požitku, kterému se milenci spolu těší. Pokud váš partner/ka nejsou obeznámeni s touto technikou, její společné učení, zvládnutí a experimentování s ní může být velmi krásné. Kromě umožnění zvýšených stavů sexuálního prožitku otevírá velký tah možnosti objevit hluboké stavy vědomí. Klíčem k používání velkého tahu je vždy dech. Zatímco je tělo eroticky nabuzováno dotykem, je kritické, aby bylo také nabuzováno dýcháním. Tato technika se většinou demonstruje silným prudkým nádechem následovaným pomalým klidným výdechem. Tento způsob je velmi účinný, pokud se učíte tento způsob dýchání nebo dýcháte se skupinou lidí, jelikož produkuje slyšitelný dech a silné rytmické dýchání. Skutečný klíč k správnému dýchání je však větší příjem kyslíku. Je tedy účinnější uvolnit obličej, uvolnit plíce a celé tělo a nasát více vzduchu. Když je tělo plně nabité dechem i dotykem a my dosahujeme vysokého stupně erotického nebo sexuálního vzrušení, použijeme velký tah. V tomto bodě existuje vysoký potenciál k opuštění těla a možnosti úžasných šamanských, duchovních a mystických zážitků jsou podstatně zvýšeny a zesíleny. Charakter těchto zážitků je nepředvídatelný.

Já sám jsem měl zážitky, kdy jsem před sebou viděl celé uspořádání vesmíru. Zažil jsem výlety do okamžiku svého narození nebo jsem zakusil bolest své matky při tom, kdy mě rodila. Prožil jsem hojení starých ran a studů. Zažil jsem chvíle neskonalé blaženosti, ale i prázdnoty či ticha. Toto jsou všechno možnosti, které tato překvapivě jednoduchá metoda umožňuje – metoda, kterou může použít kdokoli a kdykoli. Mnozí lidé, kteří se s metodou TEM setkávají poprvé, nejspíš ani netuší, jak bohatá, hluboká a celoživotně dlouhá může tato metoda být. Je to autentická duchovní činnost, která se časem ještě prohlubuje. Pomocí této techniky lze zkoumat mnoho různých oblastí. Nabádám všechny, aby s touto metodou experimentovali, vyzkoušeli a otestovali ji, hráli si s ní a aby objevovali radost pramenící ze zvyšování požitků a erotické rozkoše a vychutnali si dobrodružství v dosahování těchto hlubokých stavů vědomí a vnímání.


6. Tvůrčí činnost

Jedna z věcí, před kterou bych chtěl varovat, zvláště ty z vás, kteří se tuto metodu učíte z DVD „Oheň na hoře“ nebo „Oheň v údolí“, je přílišný důraz na mechanické aspekty této metody. Jako u každé jiné činnosti zde hrozí nebezpečí, že zabředneme do stejných rutinních postupů, které nás nepozorovaně připraví o energii a vysají z nás schopnost otevřít se extázi a transformaci. Metoda TEM je založena na předpokladu, že naše těla v sobě obsahují úžasný energetický potenciál. Účinný způsob, jak probudit tento energetický potenciál, je genitální stimulace kombinovaná s dýcháním a masážními hmaty, které tuto energii rozproudí po celém těle. Toto je centrální koncept. Kromě něho je zde ještě velký stah pro sběr energie a postup do vyšší energetické sféry. Toto jsou ústřední aspekty metody TEM. Můžeme si s nimi hrát mnoha různými způsoby. Můžeme je používat sami při masturbaci. Nebo je můžeme praktikovat s přáteli na masážním stole – zhruba tak, jak je to ukázáno na DVD. Můžeme tyto techniky použít s milenci/milenkami a s partnery/partnerkami. Takže buďte flexibilní a tvární. Dokonalé ovládnutí těchto metod a různých doteků a technik a porozumění jejich potenciálu znamená, že je můžeme uplatnit v každé fázi našich životů. Je to velmi uspokojující životní styl.

Stejně jako každá opravdová duchovní činnost má praktikování masáže TEM dlouhodobý vliv na životy lidí, kteří se jí zabývají. Já osobně se věnuji metodě TEM přes 15 let a za tu dobu jsem pozoroval hluboké změny u sebe, u svých klientů i u kolegů, se kterými tuto činnost zkoumám a provozuji. Myslím, že nejvýraznější změna je stále se zvyšující pocit sebedůvěry – to je nejlepší slovo, jakým tuto skutečnost mohu označit. Shodujeme se na prohlubujícím se pocitu kompletního bytí a pocitu sebejistoty ve vztahu k okolí i jednoho k druhému. Tento pocit sebevědomí není však agresívní, ale spíš klidný, je to sebejistota, která je velkorysá k jiným lidem. Všímám si toho skoro pořád. Je to jistý druh hlubokého intuitivního vnímání vesmíru, který vidí náš svět jako přívětivé místo pro lidstvo a vědomí jako pramen lásky. Lidé, kteří se touto činností intenzivně zabývají, mají značnou a vyvinutou schopnost milovat – ne pouze jednu osobu, ale celý svět, jeden druhého, své klienty i sami sebe.


7. Muži a taoistická erotická masáž

TEM představuje dobrou platformu pro vzájemné mužské porozumění. Nabízí bohaté ztělesněné prožitky, o které se muži mohou podělit a také nabízí vzácnou příležitost pro ozdravení všech možných nahodilých rozdílů mezi námi – zvláště pak rozdíl mezi muži hetero- a homosexuálními. Heterosexuální muži, kteří navštěvují hodiny TEMu určené výhradně pro muže, objeví nejen velmi intenzívní prožitek z práce s erotickou energií, ale i nový druh vztahu s jinými muži. Toto pro ně může znamenat převratnou událost, může to změnit jejich životy. Když se hetero- i homosexuální muži naučí zvládnout vztahy na tomto hlubokém stupni, mohou se také naučit ozdravným způsobem změnit svůj svět. Rád bych věřil, že tyto prožitky se podobají způsobu, kterým se kdysi sbližovali muži různých kmenů. Erotika byla uctívána jako aspekt všech mužů a jako symbol jejich vztahu k světu. Nemělo to nic společného s jejich sexuální orientací – pouze s podstatou erotismu jako mužské vlastnosti, kterou mají všichni muži společnou. Musíme jakožto muži znovu objevit tento potenciál sbližovat se jeden s druhým a učit se jeden od druhého, co to vlastně znamená být mužem a erotickou bytostí.


8. Erós a Země

Já žiju dvojí život. Jednak jsem erotický masér a praktik a jednak jsem environmentalista a ekologický návrhář. Strávil jsem mnoho let navrhováním a přednášením permakultury, což je celosystémový způsob designu. Též jsem strávil mnoho let snahou porozumět tomu, jak se tyto dvě části mého života – environmentální a erotická – spolu vzájemně prolínají. Nebyla to lehce řešitelná otázka, ale byl jsem si vědom, že její řešení je pro mě důležité. Došel jsem k názoru, že radikální odloučení od našeho těla, které tolik lidí zakouší, je blízké našemu radikálnímu odloučení od Země. Naše neschopnost porozumět energetickým proudům a dynamice našich vlastních těl je úzce spjatá s naší neschopností žít plně aktivní, integrované a zdravé životy, které přispívají k prospěchu lidí v našem okolí. Toto selhání, toto hluboké odloučení od sebe samých a od ostatních, je přímo úměrné a možná identické se způsobem, kterým se podílíme na pokračujícím ničení naší planety, ekosystémů a životního prostředí jednoduše stylem, jakým žijeme. Není to tím, že toužíme po tom páchat škodu – většina z nás by raději konala dobro. Rádi bychom žili způsobem, který nás navzájem obohacuje a současně prospívá Zemi. Přesto však znovu a znovu narážíme na neviditelné stěny a končíme ve slepých uličkách. Proč tomu tak je? Já věřím tomu, že řešení souvisí s návratem k naší skutečné lidské podstatě a s pochopením, že v jádru naší existence leží erotická energie. Věřím, že když budeme schopni milovat sami sebe, svoje těla, Zemi, zvířata, stromy i jeden druhého v tom pravém lidském slova smyslu, objevíme schopnost změnit systémy, které vytváříme a transformovat je, aby již nepůsobily škodu.

Pochopitelně je zde mnoho technických problémů, které je třeba vyřešit, aby lidé mohli žít v harmonii se svou planetou. Skutečnost je však taková, že tyto problémy jsou známé již mnoho let. Některé byly vyřešeny již před tisíci lety. Zásadní otázka leží v oblasti uvědomění. Ačkoliv teoreticky víme, jak žít v harmonii se Zemí, nevíme, jak takový životní styl adoptovat. To by vyžadovalo vývoj jiné perspektivy a jiného druhu citlivosti uvnitř našich myslí. TEM není univerzálním lékem na vzbuzení citlivosti, ale je to dobrý způsob, jak začít, protože probouzí tělesný aspekt našich životů. Samotné tělo je zorganizováno a naprogramováno jako přírodní systém a představuje tedy schéma světa, které žije přímo uvnitř nás samých. To je přesně, kde leží svět – uvnitř našich těl. Když se naladíme, napojíme na toto ztělesněné vědění s plným vědomím, když cítíme vlny emocí, vlny energie, vlny vzrušení či vlny krve kolující našimi těly, když cítíme, že mezi námi a vším ostatním vzniká spojení a láska – toto je nejlepší způsob, jak poznat a porozumět přírodě, sami sobě a celému světu.

Toto je pravděpodobně nejvzácnější dar a nejradikálnější slib, který taoistická erotická masáž nabízí lidstvu.
Ben Haggard, z DVD Fire on the MOuntain – Male Genital Massage (Oheň na hoře – Masáž mužských genitálií)