Tantra

14.11.2013 22:25

 

Tantra přináší člověku jednotu, nikoli rozpolcenost. Všechna náboženství světa, s výjimkou tantry, vytvářejí rozpolcené osobnosti. Všechna náboženství světa, kromě tantry, vytvářejí schizofrenii. Rozpoltí vás. Vnucují vám představu, že něco je dobré a něco špatné. A pak říkají, že máte usilovat jen o to, co je dobré, a špatné věci je třeba odmítat. Prohlašují, že máte odmítat ďábla a přijímat Boha. Vytvářejí ve vás konflikt. A vy se cítíte provinile, protože jak byste mohli zničit část, jež vám přirozeně náleží? Můžete tvrdit, že je špatná, můžete jí spílat, ale nic s tím nenaděláte. Jak byste ji mohli zničit? Vy jste ji nevytvořili. Našli jste ji, dostali jste ji. Je tu zlost, je tu sex, je tu lačnost, ale nic z toho jste nestvořili. Jsou to dané fakty života, stejně jako vaše oči a ruce. Můžete je odmítat, říkat, že jsou ošklivé, nebo krásné, můžete je nyzývat jakkoli, ale nemůžete je zabít.

Žádnou část existence nemůžete zabít, nic nemůžete zničit. Tantra říká, že transformace je možná, ale destrukce nikoli. A transformace nastane ve chvíli, kdy přijmete celé své bytí. Náhle do sebe všechno zapadá, všechno má své místo. Zlost se vstřebá, lačnost se vstřebá. A celé bytí se samo přetvoří, aniž byste z něj museli cokoli odstraňovat. Pokud to přijmete a řeknete ano, dojde k transformaci a v nitru, kde byl předtím hluk a shon, zazní melodie – zrodí se hudba a uvnitř zavládne harmonie.

Tantra říká, že člověk nemá nikdy nic odsuzovat – odsuzování je hloupý přístup. Když něco odsuzujete, zbavujete se možností, které jsou dostupné jen tehdy, když poznáte i to, co je níž. Neodsuzujte bahno, protože v bahně se skrývá lotos. Využijte bahno ke stvoření lotosu. Samozřejmě bahno ještě není lotos, ale může se jím stát. Kreativní duchovní člověk pomůže bahnu stvořit lotos a lotosu pak umožní osvobodit se od bahna.

 

                                                       Osho: Tantrické prožitky (P. Dobrovský- BETA, s.r.o., 2013)