JIŽ JSTE DOKONALÍ

23.01.2015 19:30

 

"Mnoho lidí čte blogy a knihy o osobním rozvoji, protože na sobě chtějí něco vylepšit. Nejsou spokojení se svým životem, jsou nešťastní ze svého těla, chtějí být lepšími lidmi.

Vím to, protože jsem byl jedním z nich.

Touha zlepšit svůj život i sebe samého byla jednou z věcí, která vedla k založení Zen Habits. Zažil jsem to a mohu říct, že to přináší mnoho úsilí a mnoho zklamání z toho, kým jste a jaký je váš život.

Jednoduché uvědomění si této skutečnosti mi pomohlo k následující myšlence: již jste dostatečně dobří, již máte víc než dost a již jste dokonalí.

Jakkoliv bláznivě to může znít, zkuste to říct sami sobě a pozorujte, zda vám to zní pravdivě. Zní vám to jako něco, v co už věříte (v takovém případě můžete pravděpodobně přestat číst a začít psát) nebo se u toho necítíte dobře? Cítíte, že jsou zde stále věci, které potřebujete zlepšit?

Věc, kterou jsem se naučil, a není to žádná novinka, ale staré moudro, jehož osvojení mi trvalo velmi dlouhou dobu, zní, že naučíte-li se být spokojení s tím, kdo jste a kde žijete, změní se všechno.

• Již nadále nebudete nespokojení se sebou a svým životem.
• Nebudete věnovat tak moc času a energie snaze o změnu.
• Nebudete se nadále porovnávat s jinými lidmi a nebudete chtít být
  lepší.

• Budete neustále šťastní, bez ohledu na to, co se děje kolem vás.
• Místo snahy zlepšit sebe budete moci pomáhat druhým.
• Přestanete utrácet tolik peněz za věci, které by teoreticky mohly
zlepšit váš život.

A je tu ještě jedna věc, o které jsem se již zmínil dříve: už nyní máte všechno pro to, abyste mohli být spokojení hned teď.
Máte oči, které vidí? Pak máte schopnost ocenit krásu nebe, vegetace, lidských tváří, vody, ... Máte uši, které slyší? Pak máte schopnost ocenit hudbu, zvuk deště, smích vašich přátel, ... Máte schopnost cítit hrubou riflovinu, lehký vánek, trávu na bosých nohou, ..., čerstvě posekaný trávník, vůni kytek nebo kávy, ..., ochutnat švestku, chilli papričku nebo čokoládu.

To je zázrak, kterého bychom si měli být vždy vědomi. Místo toho usilujeme o ještě víc, když už máme všechno. Chceme hezčí oblečení, lepší techniku, větší svaly, větší prsa, vypracovanější břicha, větší domy, auta s koženými sedačkami, které na nás mluví a masírují nám zadek. Z tohoto pohledu jsme tak trošku blázni.

Rozumné je uvědomit si, že nic z toho nepotřebujeme. Své životy nepotřebujeme zdokonalit. Nepotřebujeme zdokonalit ani sebe, protože už dokonalí jsme.

Jakmile to jednou přijmete, osvobodí vás to.
Najednou pocítíte svobodu dělat věci, ne proto, že chcete být lepší, ale protože je milujete. Protože jsou vaší vášní a dělá vám to radost. Protože je zázrak dokonce i to, že je můžete dělat.

Už jste dokonalí. Být spokojený sám se sebou znamená uvědomění, že potřeba usilovat o dokonalost je založena na cizí myšlence o tom, co „dokonalost” je... a to jsou všechno kecy.

Dokonalí jste takoví, jací jste, ne takoví, jací byste podle někoho jiného být měli.

Jste dokonalí dnes. Zítra možná budete jiní, ale dokonalí budete stále.
Nyní přestaňte číst a běžte si užívat život bez starostí."

(...)

Úryvek z knihy "Život bez starostí" od Lea Babauty:
https://bezstarosti.zenclub.cz/